Jane Goodall steunt wetsvoorstel om gevangenschap van apen en olifanten in Canada te verbieden

Vermaak voor de mens zou volgens dit initiatief geen geldige reden meer zijn

Maandenlang heeft de 86-jarige Jane Goodall zich verscholen in een familiehuis in Engeland vanwege covid-19. Ze verklaart nu dat ze door deze beperkingen beter begrijpt wat sommige dieren moeten doorstaan in een dierentuin. Haar uitspraak is bijzonder, omdat de wereldbekende primatoloog zich nooit eerder op deze manier heeft uitgesproken over dit onderwerp. Hoewel ieder dier in meerdere of mindere mate gevangen zit in een dierenpark, richt Goodall zich voornamelijk op de omstandigheden van mensapen en olifanten.

Vandaar dat Goodall – afgelopen week – een wetsvoorstel steunde van de Canadese senator Murray Sinclair om het gevangenhouden van apen en olifanten te verbieden. Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen, zullen dierentuinen in Canada geen nieuwe mensapen of olifanten meer mogen aanschaffen, tenzij het aantoonbaar is dat ze dit doen voor het welzijn of het behoud van de dieren.

De wetgeving, genaamd de Jane Goodall Act, zou ook het gebruik van apen en olifanten voor amusement verbieden, met inbegrip van olifantentochten. Officieel zijn er 33 mensapen in gevangenschap in Canada – 9 chimpansees, 18 gorilla’s en 6 orang-oetans – volgens cijfers van Sinclair.

Meer dan 20 olifanten leven in gevangenschap in Canada; 16 van hen in de Ontario gevestigde Afrikaanse Leeuwensafari. De toeristenattractie van dit park wordt gepromoot als een “origineel safariavontuur”. Hier dienen Aziatische olifanten als rondrijdende taxi’s waar mensen dus een tocht op mogen maken in een gebied van ruim 300 hectare. Eén van deze olifanten viel vorig jaar een trainer aan en liet hem achter met niet-levensbedreigende verwondingen. “Het zijn grote dieren en ze zijn ook ongelooflijk intelligent,” vertelde Goodall aan CBC News.

Goodall was in de jaren zestig al actief met het bestuderen van chimpansees in Tanzania. Destijds werd zij flink bekritiseerd omdat ze wilde chimpansees namen gaf in plaats van nummers. Binnen de wetenschappelijke wereld was het een taboe om aan deze dieren eigen persoonlijkheden en emoties toe te kennen.

“Nu mensen over de hele wereld accepteren dat dieren wezens zijn met gevoel, is er een groeiende roep om betere leefomstandigheden en behandeling van dieren in gevangenschap”, aldus Goodall. Daarbij stelt ze dat het beperken van deze dieren tot kooien of kleine behuizingen neerkomt op marteling.

Ook Senator Sinclair legt de pijnpunten van dierenparken bloot. Hij zegt: “Je leert niets over dieren in die omgeving. Er zijn enkele nuttige doelen voor dierentuinen die we niet mogen beletten, maar er is geen excuus om een dier alleen maar gevangen te houden voor vermaak.”

Het wetsvoorstel zou het wetboek van strafrecht zodanig wijzigen dat het een federale overtreding wordt om een mensaap of olifant te bezitten, of om deze dieren te fokken met als doel om mensen te vermaken. Daarnaast kan het wetsvoorstel van Sinclair een gat in de bestaande wetgeving dichten dat de invoer van ivoor voor olifanten en de jacht “trofeeën” mogelijk maakt.

De regering verbiedt de verkoop van ivoor van olifanten die na 1990 zijn gedood – maar illegale leveringen komen volgens Sinclair te makkelijk op de Canadese markt terecht. Tussen 2007 en 2016 stond Canada de invoer toe van 400 olifantenschedels en 260 olifantenvoeten. Het wetsvoorstel zou de import of export verbieden van items die zijn samengesteld uit olifantenivoor en items “bestaande uit een onderdeel van olifanten”, met enkele zeer beperkte uitzonderingen.

Vorig jaar drong Goodall er bij landen over de hele wereld op aan om de praktijk, die de populatie van deze “wijze, zachte reuzen” in Afrika ten zuiden van de Sahara heeft uitgehold, aan banden te leggen. In 1930 bewoonden maar liefst 10 miljoen olifanten het continent Afrika. Vandaag de dag zijn er nog maar zo’n 400.000 over.

“Deze dramatische daling, zei Goodall, is te wijten aan de ivoren stroperij door criminele kartels. Hoe kan iemand dat doen? Ik heb geworsteld en geworsteld om te begrijpen hoe iemand dit prachtige dier kan zien en daartoe in staat is. Het is gestoord. Olifanten zijn zo ontzagwekkend en majestueus, maar dat geldt ook voor leeuwen, tijgers en neushoorns. Ik heb ze ontmoet, ik ken ze, ik ben met ze in het wild geweest. Hoe kan iemand dat doen?”

Senator Sinclair is vastbesloten om dieren in het wild te redden vanuit zijn kennis over de rol die dieren spelen in een samenleving waarin de natuur wordt gerespecteerd. Dat is de reden waarom hij zich verzet tegen het doden van dieren voor recreatieve doeleinden: “Ik ben het niet eens met de trofeejacht. Ik ben het niet eens met de recreatieve jacht. Mensen die dieren doden voor de sport geloven in leugens in termen van hun relatie met dieren.”

Dit is een vrije vertaling van een CBC nieuwsbericht. Het hele verhaal is terug te lezen op: https://www.cbc.ca/news/politics/jane-goodall-ape-elephant-captivity-1.5803836?__vfz=medium%3Dsharebar&fbclid=IwAR2P_GNXi8xexW2VAwYO1NFBiFGAXhZv1bEUzvYyUjmIsqIZ7XGajRvli1g

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag