Orang-oetans gaan wild bij opening Apenheul

Op vrijdag 29 maart ging Apenheul voor het eerst open. De orang-oetans waren te zien in hun binnenverblijf. Zij konden niet naar buiten, omdat het water rondom hun eilandjes nog te laag stond om bezoekers bij ze vandaan te houden (of andersom😉).   

Twee orang-oetan moeders waren vrolijk aan het spelen. Zij speelden met elkaar, hun eigen jong én met het jong van de ander!

Heerlijk spelen!

Zoals bovenstaande foto laat zien, werd de 9-jarige zoon van moeder Wattana apart gezet. Hij was te wild geworden. Beteuterd keek hij toe vanachter de scheidingswand. Zijn naam is Kawan en altijd dol op spelen. In onderstaand filmpje zie je Kawan naar het raam toelopen (na 25 seconden) om te kijken naar zijn speelkameraden. Deze semi-solitaire apen houden wel degelijk van gezelschap en een dolletje.

Lekker slingeren: Voorbeeld doet volgen!

Het enthousiasme zit duidelijk in de familie: Moeder Wattana en haar jongste zoontje Baju doen niets liever dan wild met elkaar over de vloer rollen.

Maar Kawan begint een leeftijd te naderen waarop een mannetjes orang-oetan van nature zijn moeder verlaat en een nieuw leven start.

Apenheul-bioloog Thomas Bionda bevestigt dat Kawan in de nabije toekomst zijn moeder en broertje zal verlaten. Hij legt uit dat hij als adolescent soms de baas probeert te spelen over zijn moeder en dat de relatie op den duur onhoudbaar zal zijn.  Of zo’n scheiding veel verdriet teweegbrengt, durft hij niet vast te stellen. Bij uit elkaar gaande mensapen in het verleden vonden er nooit opmerkelijke veranderingen plaats qua gedrag. Ook het eetgedrag bleef bij deze apen onveranderd. Dit zijn belangrijke indicatoren dat het emotioneel goed gaat.

Ik ben benieuwd hoe lang Kawan nog te zien zal zijn in Apenheul. In Europa wordt het voortplantingsprogramma van orang-oetans gecoördineerd vanuit de dierentuin in Münster. Apenheul zal dus weinig te zeggen hebben over de dierentuin waar Kawan zijn eerste date zal hebben. Wel is zeker dat het een dierenpark zal zijn waarin de bewoners goed worden verzorgd.

Vanaf 6 april is Apenheul iedere dag geopend en moet je maar eens opletten wie er aan het spelen zijn. De orang-oetans vermaken zich prima met de natuurlijke inrichting van hun leefgebied, maar een beetje technologie wekt ook nieuwsgierigheid.

One thought on “Orang-oetans gaan wild bij opening Apenheul

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: